De Beloftevolle Hovenier

Great Gardens made by  Great Professionals.
Double Click here to edit

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit
Prov. Tuinbouwschool
Kortrijk


Coach:
Christophe Dedeurwaerder

Leerlingen:
Jason Popelier

Pepijn Vandamme
Louis D'Haeye
Niels De Meulemeester
P.I.T.O Stabroek

Coach:
Steve Cuiper
Leerlingen:
Wesley Brouwers
Bruyn Sluyts
Dieter Martens
Biotechnische & Sport
Sint-Niklaas


Coach:
Jan Wylin
Leerlingen:
Stef Van Wolvelaer
Jonathan Van Osselaer
Brecht De Meyst

Spanning ten top bij de Beloftevolle Hoveniers


Onder een stralende zon en onder massale belangstelling van meer dan 20’000 geïnteresseerde bezoekers, is de BELOFTEVOLLE HOVENIER 2015 uitgedraaid op een ware triller van het hoogste niveau. 

Met niets meer dan een stukje braakliggend grond, het nodige materiaal en een uitdagend plan stonden de scholen van het P.I.T.O. Stabroek, de Prov. Tuinbouwschool van Kortrijk en het Sint-Isidorisinstituut uit Sint-Niklaas voor een moeilijk uitdaging. Deze finalisten, die in februari zich wisten te onderscheiden tijdens de pre-selectie, hadden exact twee dagen tijd om “Tea” in de “Garden” van de Tuindagen van Beervelde" te brengen.

Kortrijk wint de Beloftevolle Hovenier


Het finale team van de Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk, Jason Popelier, Pepijn Vandamme, Louis D'Haeye en Niels De Meulemeester onder leiding van coach Christophe Dedeurwaerder is de winnaar van de BELOFTEVOLLE HOVENIER 2015. Tijdens deTuindagen van Beervelde vierden ze samen met hun collega's finalisten, het Sint-Isidorisinstituut Sint-Niklaas en P.I.T.O. Stabroek deze fantastische ervaring. We danken allen die meegeleefd hebben met onze leerlingen voor steun, aanwezigheid, berichtjes en telefoontjes.

Het kleinste verschil ooit


Het moet gezegd zijn, voor het eerst in de geschiedenis van deBelofte Hovenier zijn de teams zo nauw aan elkaar gewaagd geweest. "Noch het team van Sint-Niklaas, noch het team van Stabroek moesten onderdoen voor de winnaars", aldus Marc Calle, voorzitter van de jury. "Het verschil tussen de drie teams op de totaalscore was nauwelijks 3%". De ontgoocheling bij Sint-Niklaas en bij Stabroek was dus even begrijpbaar als onterecht. "Wat jullie hier gerealiseerd hebben getuigt van een ongeloofelijke inzet, een indrukwekkende kennis en groot vakmanschap" verzekerde Mevr. Crevits, Vlaams minister van onderwijs, alle deelnemers.

Tea In The Garden

“Thee is volgens de laatste trends, de nieuwe koffie en er is geen betere plaats om van een kopje thee te genieten als in de tuin, aan een weelderig gedekte tafel”, aldus Graaf Renaud de Kerchove de Denterghem. “De woorden ‘Tea Time ‘ linken we heel snel met het Engelse thee-moment at 4pm. Maar is ook een belangrijk ritueel in de Oosterse wereld en kent verfijning in Japan, met Chado of de Weg van de Thee en definiëren ze als de Kunst van het Leven. Het beoefenen van deze leer vindt vaak plaats in de Japanse tuin, waarbij men elementen als zand, grind en stenen gebruiken om het effect van water te creëren, middels rimpels. Houten vlonders boven het ‘water’ versterken dit gevoel en met de Rhododendron en Acer japonicum versterken we het accent op rust en fleuren we de anders o zo sobere tuin op. Het speelse slingerende aspect van Azalea’s verwijst dan weer naar de grootse theevelden, welke menig Oosters landschap tekent”, vult Lisbeth Creemers, zaakvoerster van tuinarchitectuur De Zwarte Gracht en ontwerpster van de tuintjes voor de finale, energiek aan.
Alles aan doen om erbij te zijn 

Brecht De Meyst, Bruyn Sluyts, Dieter Martens, Jason Popelier, Jonathan Van Osselaer, Louis D'Haeye, Niels De Meulemeester, Pepijn Vandamme, Stef Van Wolvelaer en Wesley Brouwers hadden zich nauwelijks ingeleefd in de visie van het plan, of de eerste bezoekers begonnen zich al te verdringen om de organisatoren allerlei vragen te stellen over het initiatief, de jongens, de federatie en zo verder. Tijd voor de teams om in actie te schieten. 

Het nulpunt werd uitgezet, de materialen werden geschikt en geïnventariseerd, de teams begonnen ijverig te overleggen over de manier van aanpak. Ondertussen vulden de juryleden, bestaande uit top-experten uit de tuinwereld, de uiterst gedetailleerde beoordelingsdocumenten nauwgezet in. “Alle facetten van het beroep worden met een quotering geëvalueerd”, aldus Sven Peeters, zaakvoerder van Eco-Design en tevens voorzitter van de Commissie Jong Ondernemen. “Zo worden onze kandidaten, doorheen deze twee dagen, continu geëvalueerd op hun praktische kennis en hun vaardigheden, maar ook de manier waarop ze samenwerken, hun werk plannen of zorg dragen voor het materiaal wordt beoordeeld”. En geheel in de filosofie van de professionaliteit, moeten de deelnemers zich houden aan de normale verwachtingen inzake veiligheid en preventie”, vult Yves Heirman, directeur van de Belgische Federatie Groenvoorzieners met klem aan.

“De coaches mogen niet tussenkomen als ze aan het werken zijn”, vertelt Jonas, een fervente supporter van zijn team en schoolgenoten. Op de vraag waarom hij er niet bij is lees ik ontgoocheling en enthousiasme in éénzelfde blik. Ontgoocheling omdat Jonas pas over twee jaar kan kiezen voor de specialisatie tuinaanleg, enthousiasme omdat hij er alles wil aan doen om, als zijn moment gekomen is, mee te doen aan de BELOFTEVOLLE HOVENIER.
Kalmte bewaren tot op het einde

Dag twee, de klok zet haar weg genadeloos verder naar het eindsignaal. "Het komt er vooral op neer om de kalmte te bewaren", vertelt één van de deelnemers. Het concept "Tea in the Garden" wordt stilaan duidelijker. De massaal opgekomen bezoekers verdringen zich aan de afsluitkoordjes van de wedstrijd. "Zoiets zouden wij ook moeten hebben bij ons", hoor ik een dame uitspreken. "Nog vijftien minuten te gaan", roept de jury. De eindsprint wordt ingezet. De kiezels worden in golvende glooien gerijfd, de houten vlonder worden schoongeveegd en een verdwaald blaadje aan de voet van de Rhododendron wordt met zorg weggehaald. 

Het signaal wordt gegeven, de Beloftevolle Hovenier 2015 zit erop voor de deelnemers, of toch niet ? Met oog voor detail doen de juryleden hun laatste ronde. Per tuintje wordt de tijd genomen om de vermoeide leerlingen waardevolle feed-back te geven. Nog even de kleren schoon kloppen, het materiaal opschonen en vooral heel intens nagenieten.
Met speciale dank aan

Mevr. HILDE CREVITS

Vice-minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Onderwijs
Hoofdsponsors

BOELS
CALLE-PLANT
DCM
DESINDO
GARSY
PARK VAN BEERVELDE
POLET
VAN DE MOORTEL
VAN REETH HOEFKES
VLAM

Sponsors

DE WITTE
ADVANTA
PLATEX
VERBAUWHEDE

Sympathiserend

BOUWMATERIALEN WILLY CLYMANS
COMPO
DISAGHOR
EVERRIS
HEYERICK
COCA-COLA
ROMAN
Organisatie

BERT BAUWENS
KRIS DEGROOTE
KURT VAN HUYLENBROUCK
LISBETH CREEMERS
PETER CLEIREN
RIK GOEMAERE
STEFAN HANSSENS
STEFANIE PYPE
SVEN PEETERS
THIJS VAN HOECK

Bestuur

- Wie is wie

Deelverenigingen

- Meer weten

Kantoor

- Wie zijn we

Commissie Jong Ondernemen

- Meer weten

Commissie Grote Ondernemingen

- Meer weten
- powered by SiteManager